Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 października 2015

Bakłażan faszerowany

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty do posypania
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju. Dodać mięso i chwilę smażyć razem. W tym samym czasie bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć i posiekać miąższ, a pesteczki wyrzucić. Bakłażana lekko posolić od środka. Pomidora pokroić w kostkę i razem z posiekanym bakłażanem i natką pietruszki dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i dusić chwilę aż składniki się połączą. Na koniec dodać jajko. Wymieszać i napełnić bakłażana. Piec około 45 minut. Pod koniec posypać serem.

piątek, 30 października 2015

Rogaliki ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • śliwki węgierki
  • cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki ciasta rozwałkować na okrągły placek i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść 1/4 śliwki i zwijać zaczynając od szerszej strony. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszły mi 32 sztuki.

niedziela, 25 października 2015

Placuszki jabłkowe na śniadanie


Składniki:

  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Białko ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju kładąc po łyżce ciasta na placek. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

wtorek, 13 października 2015

Uśmiech teściowej

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Przepis znalazłam na stronie gotujmy.pl. Polecam przepis.
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 litr mleka
Dodatkowo:
  • 1 kg obranych jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. 3 szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć na budyniu. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Jesienne słodkości!