Łączna liczba wyświetleń

sobota, 21 lutego 2015

Prosty jabłecznik

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
Nadzienie jabłkowe:
  • 7 jabłek
  • 2 łyżki cukru wanilowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części - jedna powinna być troszkę większa. Większą częścią ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wykładamy na bułkę tartą. Całość przykrywamy paseczkami z pozostałego ciasta. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz