Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 kwietnia 2014

Lekko grzybowy krupnik z kaszą gryczaną

Składniki:
  • kość od schabu
  • 2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • mała cebulka
  • 1 kostka grzybowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypiorek
Kaszę prawie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kość od schabu zalać 1,75 litra wody. Zagotować, odszumować. Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i razem z kostką grzybową dodać do zupy. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kaszę gryczaną i doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Przed podaniem zabielić śmietaną. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Dyniowa babka z nutą pomarańczy

Zajrzałam ostatnio do mojej zamrażarki i widzę że została mi jeszcze zamrożona dynia. Poszperałam trochę i znalazłam na blogu Izy przepis na babkę, który mi się sopdobał, więc nie myśląc długo wyjęłam dynię i postanowiłam ją zrobić. Babka wyszła super żółta, wilgotna i smaczna. Ciasto w foremce bardzo ładnie wyrosło, choć trochę popękało i powiem że piekłam trochę dłużej. Po ostudzeniu udekorowałam polewą czekoladową.  Polecam.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g musu z dyni z sokiem z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 garście rodzynek
Puree z dyni z sokiem z pomarańczy: miałam dynię mrożoną, więc ją rozmroziłam i pokroiłam w kostkę. Dodałam sok z pomarańczy i dusiłam na małym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Potem zmiksowałam i ostudziłam. Dyni którą miałam wyszło więcej, więc resztę wykorzystałam do placuszków.
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mus dyniowy i stopniowo olej. Na koniec dodać rodzynki. Formę na babkę posmarować masłem i posypać bułką tartą i przełożyć masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około godziny - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i jak przestygnie polać polewą i udekorować.

piątek, 25 kwietnia 2014

Cuszima

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Czarująca klasyka smaku. Ciasto jest pyszne, choć trochę pracochłonne, ale warto go zrobić. Polecam. 
Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
Mus z truskawek:
  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • biszkopty okrągłe
Polewa:
  • 15 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe
Upiec biszkopt jasny. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upiec biszkopt ciemny. Żółtka obdzielić o białek. Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodać cukier, a potem żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: z mleka odlać pół szklanki. Dodać budynie i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić , a potem zmiksować z margaryną.
Mus z truskawek: Rozmrożone truskawki zmiksować, podgrzać i wsypać galaretki. Dokładnie rozmieszać. Przestudzić.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubić lekko z cukrem i dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Polewa: margarynę rozpuścić, dodać kakao, cukier oraz mleko. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Składanie: biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa musu truskawkowego, biszkopty, pozostały mus, masa śmietanowa, biszkopt jasny, polewa, wiórki kokosowe.

wtorek, 22 kwietnia 2014

Lekka babka cytrynowa

Witajcie po świętach. Przedstawiam Wam babkę którą zrobiłam, jest puszysta i mięciutka. Przepis na nią znalazłam Gotujmy.pl. Polecam bo watro.
 

 
Składniki:
  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając. Potem dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Na koniec wlać cienkim strumieniem olej, sok z cytryny i otartą skórkę. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po kilka łyżek mąki i delikatnie mieszać całość łyżką, aż do wyczerpania mąki. Z podanych składników zrobiłam dwie babki jedną taką jak na zdjęciu, a drugą trochę mniejszą. Piec 180 stopniach około 30 minut. Do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą.

piątek, 18 kwietnia 2014

Jajka z pieczarkami i szynką

 Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 plasterki szynki
  • 5 pieczarek
  • mała cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 3 szczypty czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki majonezu
Do dekoracji:
  • ogórek
  • sałata
  • papryka czerwona
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek posiekać. Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Żółtka zmieszać z pieczarkami, szynką i szczypiorkiem. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Masą napełniać połówki jajek. Dowolnie udekorować.

środa, 9 kwietnia 2014

Drożdżowe placuszki z jabłkami

Pyszne mięciutkie i jabłkowe drożdżowe placuszki. Gorąco polecam. Przepis znalazłam na blogu. Polecam bo są naprawdę smaczne.
 
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 40 g świeżych drożdży
  • około 500 ml mleka
  • prawie pół szklanki cukru
  • około 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w pół szklanki letniego mleka. Dodać około 2 łyżki cukru. Zostawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, jajka i olej oraz resztę mleka. Dodać zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Odstawić na około 30 minut. Jabłka pokroić na plasterki i wymieszać z ciastem. Smażyć na oleju rumiane placuszki. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.  

niedziela, 6 kwietnia 2014

Gęsta zupa pomidorowo marchewkowa

Składniki:
  • 4 pomidory
  • sól
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypiorek
  • pieprz
  • 150 g ugotowanego makaronu tagiatelle
Pomidory pokroić w kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, posypać ziołami prowansalskimi i polać olejem. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w kostkę. Warzywa przesmażyć na maśle i chwilę dusić razem. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać. Do przetartych pomidorów dodać bulion i przesmażone warzywa. Gotować razem około 20 minut. Potem zmiksować blenderem i dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu ułożyć makaron, zalać zupą i posypać posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

piątek, 4 kwietnia 2014

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik, kto nie lubi takich ciast, są pyszne i w miar proste do zrobienia. Ten przepis znalazłam w Gazetce gotuj krok po kroku nr 3/2014. Przepis jest trochę inny niż ten co robię zazwyczaj. Zrobiłam kruszonkę jak w przepisie ale u mnie polecam zrobić z połowy składników (tak jak podaję poniżej) bo była lekko niedopieczona, a całość ok.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • cynamon
  • 2 garście rodzynek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Z pół szklanki mąki pszennej, 100 g masła i połowy cukru zagnieść kruszonkę i rozetrzeć w palcach. Mąkę tortową przesiać. Dodać jajka, budyń w proszku, śmietanę, resztę masła i cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wierzch posypać kruszonką. Piec 50-55 minut. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.