Łączna liczba wyświetleń

piątek, 10 stycznia 2014

Puchate faworki

Składniki:
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka i spirytus. Zagnieść ciasto. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa i chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, nożem wycinać paski. Każdy naciąć w środku i jeden koniec przełożyć przez nacięcie. Olej rozgrzać i porcjami smażyć faworki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz